Vodeni zidovi i znanost

Sadržaj objave

VODENI ZIDOVI I POZITIVAN UTJECAJ NA MOZAK

ZNANOST OBJAŠNJAVA KAKO BORAVAK KRAJ VODE MOŽE PROMIJENITI NAŠ MOZAK!

Ljudi često kažu da se osjećaju smireno kada su pokraj vode, a znanstvenici kažu da to pozitivno utječe na naš mozak.
Što se točno događa našim mozgovima kada smo pokraj vode?
Smirujući efekt je za naš mozak neka vrsta odmora od prekomjerne stimulacije. Promatranje vode i slušanje njezinih zvukova stavlja naše preopterećene mozgove u opušteno stanje poput hipnotičnog, a to stanje je drugačiji način na koji naš mozak procesuira misli, što vodi do smirenijih i kreativnijih stanja i povećava naše blagostanje.
Utjecaj vode na našu sreću i blagostanje sve se više istražuje u području neuroznanosti i psihologije. Morski biolog Wallace J. Nichols u svojoj je knjizi Blue Mind objasno kako različita vodena tijela mogu pozitivno utjecati na nas, a mnogi psiholozi su istraživali kako jednostavno promatranje plavog prostora može poboljšati naše mentalno stanje.
Istraživanje je pokazalo da boravak u blizini vode može pružiti dugačak popis blagodati za naš um i tijelo, uključujući smanjenje stresa i tjeskobe, povećanje ukupnog osjećaja dobrobiti i sreće, niži rad srca i disanja, bolje treninge. Vodeni terapeuti sve više traže vodu kako bi pomogli u liječenju i izlječenju PTSP-a, ovisnosti, anksioznih poremećaja, autizma i još mnogo toga. Otkriveno je da blizina vode pojačava kreativnost, može poboljšati kvalitetu razgovora i pruža podršku važnim dijelovima života – poput igre, romantike i tugovanja.
Ovu reakciju “plavog uma” na vodu najbolje je razumjeti sa drugog stajališta: naši preci bili su u pokretu, a pronalazak vode bilo je pitanje života ili smrti – to što sva naša osjetila pozitivno reagiraju na vodu, vrlo je razumljivo…

VODENI ZIDOVI I MEDITATIVA STANJA – VODA IZAZIVA MEDITATIVNA STANJA

Kada čujemo zvuk kretanja vode, to nas doslovno može ponijeti u meditativno stanje. Otkriveno je da zvuk valova mijenja moždane valove, te potiče opuštanje. Čak i jednostavno promatranje vode smiruje naš um. To ima brojne koristi – doprinosi smanjenju depresije, razine stresa, tjeskobe, te promovira mentalnu jasnoću i bolje obrasce spavanja.

VODENI ZIDOVI, INSPIRACIJA I KREATIVNOST – VODA POTIČE INSPIRACIJU I KREATIVNOST

Kada smo pokraj vode, naši mozgovi se prebacuju sa zaposlenog moda funkcioniranja na opušteni. To rezultira prirodnim otvaranjem naših mozgova zato što nisu fokusirani na milijune misli koje prolaze našim glavama koje često mogu voditi do stresa ili tjeskobe. Kad je naš mozak u tom opuštenom stanju, otvoreniji je za kreativne i inspirativne misli. Ukratko, mi gasimo svoj mozak ili mu pak dajemo odmor od norme, što stvara bolje mentalno okruženje za uvid i introspekciju.

VODENI ZIDOVI I STRAHOPOŠTOVANJE – VODA NAM DAJE OSJEĆAJ STRAHOPOŠTOVANJA

Strahopoštovanje je važan faktor u popularnoj znanosti pozitivne psihologije. Emocija strahopoštovanja uvelike doprinosi našoj sreći, ne samo zato što nam dopušta da budemo u sadašnjem trenutku, nego i uzrokuje da razmišljamo o svom mjestu u svijetu koji nas okružuje, te potiče osjećaje poniznosti i povezanosti s nečim drugim osim nas samih i pukog prostranstva prirode.

VODENI ZIDOVI, SREĆA I BLAGOSTANJE – VODA JE BOGAT IZVOR NEGATIVNIH IONA

Efekti pozitivnih i negativnih iona na naše blagostanje smatraju se prirodnim utjecajem na to kako se osjećamo. Pozitivne ione emitiraju električni uređaji poput računala, mikrovalnih pećnica i sušila za kosu koji iz nas izvlače prirodnu energiju, dok negativni ioni u atmosferi ubrzavaju našu sposobnost apsorpcije kisika, uravnotežuju razinu serotonina, te doprinose pomlađivanju uma i poboljšanju budnosti i koncentracije.
Stoga, želite li razbistriti glavu, pogledajte u vodeni zid – voda snažno utječe na mozak i može pomoći promijeniti našu mentalnu jasnoću, kapacitet, sreću i blagostanje.

ZATRAŽITE PONUDU

Ukoliko imate kakvih pitanja u vezi naših proizvoda, molimo da nas kontaktirate
Ostale objave

LIQUID Prezentacija

Hvala što ste posjetili našu web stranicu!

Pogledajte prezentaciju u PDF formatu o našoj tvrtki, proizvodima te uslugama koje nudimo. Molimo ostavite Vaše podatke kako bismo Vas kontaktirali.

Liquid prezentacija

Zahvaljujemo što ste nas kontaktirali. Na donjoj poveznici možete skinuti PDF.